GENEL AÇIKLAMALAR
1. Kılavuzda, İOKBS’nin uygulanması ve İOKBS’yi kazanan öğrencilerin bursluluğa yerleştirilmeleri ile ilgili usul ve esaslar yer almaktadır.
2. 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11’inci sınıflara yönelik olarak İOKBS, 27 Nisan 2025 tarihinde Türkiye saati ile saat 10.00’da yapılacaktır.
3. İOKBS, başvuru sayısına bağlı olarak gerekli görülen sınav merkezlerinde gerçekleştirilecektir.
4. Sınav başvurusu 10 Şubat 2025 – 03 Mart 2025 tarihleri arasında yapılacaktır. Başvuru şartlarını taşıyan öğrencilerin başvurusu okul müdürlüğünce 04 Mart 2025 tarihine kadar sistem üzerinden onaylanacaktır.
5. Öğrenciler “İOKBS Başvuru ve Uygulama Kılavuzu 2025” ve ilgili mevzuata, http://www.meb.gov.tr ve http://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinden ulaşabileceklerdir.
6. Öğrencilerin sınav başvurusunun yapılabilmesi için elektronik ortamdaki bilgilerinin güncel olması gerekmektedir.
7. Açık Öğretim Lisesi, Meslekî Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu öğrencileri bursluluktan yararlanamayacaklardır.
8. Özel öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler İOKBS’ye müracaat edebilecekler; sınavı kazananlar Millî Eğitim Bakanlığına bağlı yurt içindeki resmî, örgün okul/kurumlara (ortaokul, imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim kurumları) 30 Eylül 2025 tarihine kadar kayıt/nakil yaptırmaları hâlinde bu haklarından yararlanabileceklerdir. Ancak Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrencilerin (Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmî Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği’nin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan), özel okullara devam etmeleri durumunda da bursluluk hakları devam edecektir.
9. Ortaöğretim kurumlarında ortaöğretim süresi boyunca, bir defaya mahsus olmak üzere, parasız yatılı öğrenciler bursluluğa, burslu öğrenciler parasız yatılılığa geçebilir. Burslu öğrencilerin parasız yatılılığa geçişleri sınavsız, parasız yatılı öğrencilerin bursluluğa geçişleri ise Bakanlıkça her yıl merkezî sistemle yapılan bursluluk sınavına başvuru şartlarını taşımaları ve sınavı kazanmaları hâlinde gerçekleşecektir. Parasız yatılı olarak öğrenimine devam eden öğrencilere ayrıca burs verilmez.
10. İOKBS’ye başvuran öğrencilerin başvurularında; belgelerin eksik ve yanlış olmaması için öğrenci velilerine rehberlik edilmesi, başvuru şartları ve özellikle mali durum ile kontenjan türüyle ilgili belgelerin tam olup olmadığının okul müdürlüklerince kurulan komisyon aracılığı ile kontrol edilmesi, ayrıca “2025 İOKBS ADAY BAŞVURU BİLGİLERİ FORMU”nun komisyon üyelerince de imzalandıktan sonra başvurunun okul müdürü tarafından elektronik ortamda onaylanması gerekmektedir.
İOKBS 2025 Bursluluk Sınavı Başvuru İşlemleri
Başvuru onay işlemleri: Başvuru onay işlemleri okulumuzda hafta içi sabah 09.30-12.30 ve öğlenden sonra 13.30-15.50 saatleri arasında yapılacaktır.
Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu:
2025 İOKBS (Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı) Başvuru ve Uygulama Kılavuzu için Tıklayın.
Sınav Uygulama Takvimi:
Sınav Başvuru Şartları:
1- Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
2- Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarını taşımak,
3- Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5’inci, 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıflarında öğrenci olmak,
4- İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/cezası almamış olmak,
5- Ailenin kişi başına düşen gelir bakımından maddi imkânlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2024 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2024 Mali Yılı için tespit edilen
195.000 ((YüzDoksanBeşBin) TL’yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2024 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır. Hesabı yaparken tüm gelirleri toplamı (maaş, kira, vb) ailede yaşayan toplam kişi sayısına bölünecektir.
Örneğin;
Aylık toplam geliri 50.000 TL olan bir velimiz bunu 12 ile çarpacak yıllık gelirini bulacak. (50.000 TL x 12 = 600.000 TL), Daha sonra evde yaşayan kişi sayısı dört olduğunu düşünürsek (600.000/4= 150.000 TL) kişi başına düşen gelir çıkmaktadır. 195.000 TL geçilmediği için sınava başvurabilir.
Aynı gelire sahip velimizin evde yaşayan kişi sayısı 3 kişi ise (600.000/3=200.000TL) çıkmaktadır. Dolayısı ile 195.000 TL geçildiğinden sınava başvuramaz.
Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?:
1. Ek-1 Gelir Beyan Formu Doldurulucak. İndirmek İçin
meb_iys_dosyalar/01/01/762304/dosyalar/2025_02/10132949_ek1.pdf Linke tıklayın.
EK-1 GELİR BEYANINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
a- ÖZEL SEKTÖRDE İŞÇİ (SGK'LI) OLANLAR İŞ YERİ MUHASEBE BİRİMİNDEN 2024 YILINA AİT TOPLAM GELİRİ GÖSTEREN ONAYLI GELİR BEYAN BELGESİ.
b- KAMUDA ÇALIŞANLAR 2024 YILINA AİT TOPLAM GELİRİ GÖSTEREN KURUM AMİRİ TARAFINDAN ONAYLI GELİR BEYAN BELGESİ.
c- 2024 YILINA AİT GELİRİ 12 AY ÜZERİNDEN HESAPLANACAĞI İÇİN EKSİK AYI OLANLARIN ÇALIŞTIKLARI SON AYA AİT BORDRO ALINARAK 12 İLE ÇARPILIP 2024 YILI GELİRİ HESAPLANACAK.
d- ESNAF OLANLAR 2024 YILI GELİR LEVHASINDA BEYAN EDİLEN GELİR MATRAHI.
e- HAYVANCILIK VEYA TARIM İLE UĞRAŞANLAR TARIM MÜDÜRLÜĞÜNDEN ALINACAK 2024 GELİR BELGESİ BEYANI.
f- EVDE BAKIM ÜCRETİ ALANLARIN 2024 YILI TOPLAM GELİRİNİ GÖSTERİR BEYANI.
g- KİRA GELİRİ OLANLAR, KİRA KONTRATINI.
h- YUKARDA SAYILANLAR DIŞINDA GELİRİ OLANLAR, GELİR MİKTARLARINI GÖSTERİR BELGELERİNİ İBRAZ ETMELİDİRLER.
2. https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden öğrencinin başvurusu yapılacak.
3. 2024 Yılındaki Tüm Gelirlerinizi gösteren Gelir Belgeleriniz (maaş bordrosu, kira kazancı var ise kira kontratı, esnaf ise vergi dairesinden alınmış gelir belgesi, çalışmıyor ise çalışmadığını gösterir e-devlet çıktısı vs.) hazırlanacak. 2024 yılının tamamı için (12 aylık) olmalıdır.
4. e-Devlet sistemi üzerinden "Nüfus Kayıt Örneği" çıkarılacak.
5. Tüm bu işlemler bittikten sonra başvuru okul müdürlüğüne gelinerek onaylatılacaktır.
Başvuru onaylatma işlemi için okula gelirken yanınızda olması gereken belgeler;
Onaylı yada Barkodlu 2024 yılının tüm gelirlerini gösteren Gelir Belgeleriniz (maaş bordrosu, kira kazancı var ise kira kontratı, esnaf ise vergi dairesinden alınmış gelir belgesi, çalışmıyor ise çalışmadığını gösterir e-devlet çıktısı vs.)
Yukardaki linkden indirerek dolduracağınız EK-1 Formu
Nüfus Kayıt Örneği
Not 1: Tüm gelir belgeleri (maaş bordrosu, kira kazancı var ise kira kontratı, esnaf ise vergi dairesinden alınmış gelir belgesi) onaylı olmalıdır. Çalışmayan veli ise SSK’dan ya da e-devletten alınmış “BARKODLU” belge olmalıdır.
Not 2: Gelir Beyanlarında bir yanlışlık, hata veya eksiklik olması durumundan öğrenci velisi sorumludur. Daha sonrasında tespit edilen yanlışlık, hata veya eksik gelir beyanları yüzünden öğrenciniz sınava giremeyebilir veya sınavı kazansa dahi BURSU iptal olabilir. Gelir beyanlarında dikkatli olalım, yanlışlık, hata veya eksik işlem yapmayalım.
Not 3: Okulumuzda sadece Onay işlemi yapılmaktadır. Okulumuzda E-devlet üzerinden belge alınamamaktadır. Velilerimiz tüm evraklarını hazırladıktan sonra e-okul üzerinden başvurularını yapıp, Okulumuza sadece onay işlemi için geleceklerdir.