İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ HAFTASI

İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ HAFTASI

2. Dünya Savaşı'nın ağır koşullarının ardından ortaya çıkan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni pek çok ülkenin kabul etmesiyle dünyanın genelinde 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kutlanıyor.

İnsan hakları kavramı çoğu kez bir ayrım yapılmaksızın; "temel haklar", "temel hak ve özgürlükler", "anayasal haklar", "kamu özgürlükleri", "hak" ve "özgürlük (hürriyet)" kavramları ile birlikte ele alınmaktadır. Çoğunlukla bunlar eş anlamda kullanılan kavramlardır. Ancak bunlar arasında bazı farklılıklar vardır. Bu kavramlardan hiç biri insan hakları kavramı kadar geniş kapsamlı değildir. İnsan hakları kavramı, pozitif hukuk tarafından tanınmış olsun olmasın, insanların insan olmak dolayısıyla sahip olmaları gerekli tüm hak ve özgürlükleri ifade etmektedir.

İnsan hakkı; hangi ulusal, etnik, dini, zümrevi veya mesleki topluluktan olursa olsun, her kişinin yalnızca insan olmak itibariyle sahip bulunduğu değerin ve tercih özgürlüğünün, siyasi otorite tarafından tanınmasını ve her çeşit dış müdahaleye karşı korunmasını gerektiren en üstün ahlaki iddia veya taleptir.

10.12.2021 179